2011年1月31日 星期一

用瑞典文靠腰

靠腰這件事情在台灣或是在很多其它地方都是件重要的事。俗話說得好,會吵的小孩有糖吃就是這樣。既然人到了瑞典,當然就要入境隨俗地用瑞典文來靠腰。但是靠腰這件事情也是門藝術,過與不及皆為下品,靠腰如何做到孔老夫子所說的中庸之道以及瑞典人崇尚的"lagom",英文的意思是:"just the right amount",是大家一生追求的目標。好的靠腰絕對可以帶你上天堂,現在就讓我們練習來用瑞典文靠腰。

這次先來寫信跟學校老師靠腰,建議怎樣可以給學瑞典文的學生需要的幫助。

Målet: skriv ett brev till skolan rektor. Skriv om vad som är bra med skolan och vad som inte är bra. Vad ska skolan göra för att det ska bli bättre.

31:a januari, 2011
Till: skolans rektor

Hej,

Jag skriver det här brevet för att beskriva vad jag tänker på svenskakurs. Jag trivs mycket när jag kommer till skolan för att många lärare är jätte duktiga.

Jag har några förslag efter fyra månader förläsning på Infokomp. Första, jag tror att det är bättre om vi har hemläxor för att man måste träna mycket om man vill utveckla sin svenska. Till exempel, vi kan få uppgifter och läsa artiklar hemma. Andra, det blir bra om vi kan lära oss mer grammatik för att det är viktigt att använda rätt svenska. Sista, jag tror att vi behöver lite mer uttalträning. Självklart kan alla prata svenska, men vi kan ibland uttala fel och konstigt.

Jag tycket mycket om att lära mig svenska och jag hoppas att min svenska kan bli bättre om skolan kan skaffa mer hjälp till oss.

MVH,
靠腰美女


我的老師看完我寫的這封信,她也表示贊成我提出的建議。我希望將來的瑞典文課程真的可以有所改善。也希望我兼容並蓄地靠腰是有效的,可以造福後人,讓大家在學習瑞典文的時候得到該有的幫助。

在瑞典我還有很多其它的靠腰經驗。小則是買番茄店員給我算錯錢,大到去政府機關一邊裝笑臉一邊諷刺兼抱怨都有。

而通常靠腰完以後都有不錯的結果,所以也建議大家儘管是出門在外,心中若有不平不爽,拐個小彎、裝個笑臉,理直氣和也一樣可以說出心中話,通常都會有不錯的結果。不要做那個什麼都不說、不講、好像無所謂的亞洲人,讓他們跌破眼鏡吧,共勉之。

沒有留言:

張貼留言